субота, 20. децембар 2008.

Turneja





Posle filma ’’Tito i ja’’ Marković nije uspeo da napravi igrani film koji bi mogao da ostvari ubedljivost, snagu, energiju i da bude značajan kao što su to bili njegovi filmovi ’’Specijalno vaspitanje’’, ’’Nacionalna klasa’’, ’’Majstori, majstori’’, ’’Variola vera’’, ’’Već viđeno’’ i ’’Sabirni centar’’. Sve su to filmovi koji ni danas nisu izgubili na aktuelnosti i veći deo može da stane rame uz rame sa remek delima kao što su ’’Ko to tamo peva’’, ’’Maratonci trče počasni krug’’, ’’Balkanski špijun’’... pre svega zbog replika koje su postale deo svakodnevnog života širokih narodnih masa.
Počev od filma ’’Urnebesna komedija’’ desio se kreativni pad autora i još od tada nije napravio igrani film kojim bi se srpska kinematografija ponosila.
To nisu loši filmovi ali ipak ne poseduju umetničke kvalitete koje je Marković posedovao ranije.
I pre finalizacije filma itekako se o njemu pričalo u medijima i zaista su ljubitelji sedme umetnosti nestrpljivo isčekivali povratak starog Markovića, ali na kraju je ispalo od svega delo osrednje vrednosti. Novine su naravno i dalje bile zasute sladunjavim komentarima o filmu.
’’Turneja’’ je priča o grupi beogradskih pozorišnih glumaca koji kreću na turneju po Srpskoj Krajini 1993. godine.
Što se tiče same teme filma, izgleda da je Marković na samom početku napravio grešku jer ne znam šta se postiže sa filmom o ratu devedesetih. Ta tema bila je aktuelna u samim devedesetim, mada možda je Marković želeo da pokaže svetu gde smo pogrešili u ratu i možda neko misli da ćemo tako pre da uđemo u Evropsku uniju.
Film nema upečatljivih replika koje bi bile zapamćene, a nema ni puno humora osim možda po koja rečenica koju izgovara Josif Tatić ali i on sve to radi sa manje snage nego obično. I ovde glumi akoholičara kao što je to radio dosta puta do sada. Ipak ako uzmemo za primer samo kratku epizodnu ulogu u filmu ’’Hadersfild’’, možemo videti glumu koja je neuporedivo efektivnija od uloge u filmu ’’Turneja’’ u kome tumači jednu od glavnih uloga.
Još jednu zanimljivu rolu odigrao je Sergej Trifunović koji glumi lika koji asocira na Arkana pošto ubija hrvatskog vojnika samo zato što ne zna da peva pesmu Svetlane Ražnjatović.
Mediji su izveštavali da je na poslednjem Festivalu u Montrealu film nagrađen sa dve vredne nagrade i da je to naš kandidat za Oskara, a Marković, koji će prvi put učestvovati u trci za Oskara, izjavio je tom prilikom da je vrlo srećan zbog toga i da mu predstoji veliki posao kako bi dobro predstavio film u Americi. Nominacija za Oskara i nije nešto čime bi jedan ozbiljan reditelj trebao da se diči. Ne mislim to zato što smatram da neko treba po svaku cenu biti patriota već zato što Oskar nije merilo umetničkih kvaliteta, a to bi Marković trebao da zna. Sve su to pokušaji da se iz petinih žila od tog filma stvori značaj koji realno ne poseduje.
Ne znamo ni šta je poruka i cilj filma. Da li je Goran hteo samo da pokaže kako su pozorišni glumci bili izloženi opasnosti u ratu devedesetih, da nisu bili plaćeni, nisu lepo živeli kao ni drugi ljudi, da su bili izloženi torturi i to samo na par dana i kako publika nije bila raspoložena za pozorišne predstave, već je bila nacionalistički raspoložena što je i normalno u ratu. Ovako se stiče utisak da reditelj podilazi zapadnjačkoj svesti i normalno je da je izabran za srpskog kandidata za Oskara jer je politički podoban, a ne zbog svojih kvaliteta.
Stvorena je i medijska frka oko piraterije jer je u novembru protiv Ivana Jelića iz Beograda podneta krivična prijava pošto je na Internetu neovlašćeno postavio piratsku kopiju ovog filma. Da neko stvarno želi da zabrani pirate, njih praktično ne bi ni bilo. Nekome ipak odgovara i to izgleda baš onima koji se u javnosti navodno najviše bore protiv nje.
Filmovi se prave za ljude, a u našoj zemlji u kojoj vlada finansijska kriza ljudi nemaju para za originale i mnogobrojna publika bila bi neverovatno osakaćena u domenu savremenih filmskih tokova. Tako da je ta lažna medijska briga besmislena i smešna.
Da je kojim slučajem film ’’Turneja’’ snimio neki debitant ili mladi nepoznati autor film bi bio nezapažen ali pošto je u pitanju Goran Marković onda je projekat morao biti žestoko medijski eksploatisan.
Goran Marković je definitivno jedan od najznačajnijih naših reditelja ali film ’’Turneja’’ je prosečan film koji će za koju godinu potonuti u zaborav.

Branko Radaković

Нема коментара: