среда, 26. новембар 2008.

Sutra ujutru






’’Sutra ujutru’’ je film koji govori o mladim ljudima koji na razne načine žele da vrate delić mladalačke energije u zameni za postojeće nedostatke u njihovim životima.

Glavni junak Nenad, koga glumi Uliks Fehmiu, dolazi na četiri dana kod svojih roditelja u Beograd, sa svojom verenicom da bi se oženio. Sreće svoje stare prijatelje i niko od njih ne pokazuje žal za nekim starim danima iako se jasno vidi da su oni odrasli zajedno i da imaju puno toga zajedničkog iz prošlosti. Od njih saznaje da je njegov najbolji drug Sima, koga glumi Miloš Vlalukin, izvršio samoubistvo.

Nenadovi prijatelji pokazuju veliku dozu nezrelosti koja u toku filma kulminira u raznim oblicima, kroz alkohol, promiskuitet, neverstvo, netrpeljivost... Nasuprot njima, glavni junak odaje potpuno drugačiju sliku ali uskoro iskazuje svoje nezadovoljstvo. Nakon dvanaest godina provedenih u inostranstvu, on izgleda kao potpuno ostvarena ličnost i jedini njegov nedostatak je emotivne prirode. Iako treba da se ženi, jedina stvar koju želi da sazna je da li je njegovoj bivšoj devojci Saši, koju glumi Nada Šargin, bilo bolje sa njim ili sa Simom. Odgovor ne dobija, što i nije važno za nas gledaoce. Ona jednostavno nije devojka za njega i on to jednostavno ne želi da shvati. I pored svih svojih napora da je nagovori da ode sa njim, ne uspeva u tome. Ona je devojka koja potpuno suprotno živi od njega već dugi niz godina i svoje loše navike ne želi da menja. Njihova kratka avantura se završava upravo njegovim odlaskom iz rodnog grada u izvesnu budućnost u inostranstvu.

Momenti zajedničke sreće traju kratko. On odlazi da živi u bolji ali hladni svet, dok svi ostali ostaju da vode svoje neizvesne bitke.

Sa likovima ovog filma mnogi danas već sredovečni ljudi moći će da se poistovete.

Naizgled obična i neuzbudljiva priča, ali atmosfera koju savršeno dobro zna da napravi Oleg Novković ovaj film čini odličnom ljubavnom dramom.

Ovo je, koliko ja znam, prva glavna uloga Uliksa Fehmiua koji je do sada uglavnom imao epizodne uloge u kojima je tumačio negativce. Ipak, to ga nije omelo u tome da se na najbolji mogući način predstavi u jednom sasvim drugačijem svetlu, te je prijatno iznenadio one koji su upoznati sa njegovim dosadašnjim likovima koje je tumačio. Odlično se snašao u novom ruhu i pokazao da mnogo toga može kao glumac.

Film je pomalo neobično rešen u samoj montaži. U nekim delovima deluje kao da je montiran sa određenom dozom nespretnosti, što nikako ne smeta, već filmu daje poseban šarm. To je urađeno namerno i umetnička sloboda je u potpunost iskorišćenja na jedan pozitivan način.

Oleg Novković je reditelj koji je snimio malo filmova ali svako njegovo delo je važan događaj za našu kinematografiju. Ono što dodatno krasi njegov film je odlična fotografija, što bi trebalo da bude osnova za svaki dobar film i na šta bi trebalo svi reditelji da obrate pažnju, što baš i nije čest slučaj jer kao da ovo polje ostaje zanemareno kod mnogih autora danas. Svi segmenti filma moraju biti zadovoljeni kako bi i film doživeli u potpunosti.

Film ’’Sutra ujutru’’ je kompletno filmsko delo i zadovoljava sve kriterijume koje treba da ima film koji se bavi prijateljstvom i ljubavlju ali da to ne bude previše patetično.

Ovaj film je kao i istoimena pesma koja je urađena za taj film i koju peva i svira na akustičnoj gitari Miloš Vlalukin, naizgled sirovo i ogoljeno, a u sebi ustvari nosi nostalgičnu nit. Govori nam i o tome da se retki trenuci sreće koji jednom spontano dođu, nose sa sobom svoju posebnost i više se nikada ne vraćaju.

Branko Radaković

Нема коментара: